Nudging

Waarom eten mensen minder van een klein bord dan van een groot bord? Hoe krijgen we mensen zover om de trap te nemen in plaats van de lift en waarom zijn we eerder geneigd om eten te pakken dat in het zicht ligt?

Tekst Paloma van Moerkerken & Fiona de Vos

Duwtje

Ons gedrag kan worden beïnvloed door middel van nudging. Nudging is een term waarbij mensen worden beïnvloed bij het maken van bepaalde keuzen, door de ene keuze meer te laten opvallen dan de andere keuze(1). Nudging komt van het Engelse woord ‘nudge’ dat ‘duwtje’ betekent. Nudging is dus een duwtje geven in de goede richting. Het gaat om subtiele beïnvloedingen, zoals het gezonde eten naast de kassa neerleggen in plaats van ongezonde snacks, zodat mensen meer gezond eten gaan kopen(2).

Op de foto (foto 1) is nudging toegepast op een school. De gele lijn zorgt ervoor dat leerlingen ieder aan een kant van de gang blijven, waardoor de stromen gescheiden worden en er minder opstoppingen of incidenten ontstaan.

 

 

 

 

 

Foto 1: Nudging op school

 

Als het bord groter is, scheppen we meer op en eten door tot het bord leeg is.

Twee soorten types van nudging

Nudging zet automatisch denken en gedrag in gang. Je hebt twee methoden van nudging: type 1 en type 2(3). Een voorbeeld van type 1 nudge methode is dat we minder eten wanneer we een kleiner bord hebben(4). Dit komt doordat we over het algemeen achteloos ons bord opscheppen en alles opeten. Als het bord groter is, scheppen we meer op en eten dus ook door tot het bord leeg is. Met een kleiner bord scheppen we minder op en eten we minder. (4).  Hier wordt geen bewuste afweging gemaakt om minder op te scheppen. Met een kleiner bord scheppen mensen gewoon minder op, omdat ze zodanig worden gestuurd. Automatisch handelen is een kenmerk van een type 1 nudge methode(3).
Het bord moet ook weer niet té klein moet zijn. Dan zijn we juist geneigd  om vaker op te scheppen. Dit geldt ook voor het eten van taart. Toen in een onderzoek van een plak cake van 94 gram 62 gram werd gemaakt, namen mensen genoegen met het kleinere stukje. Toen de stukjes echter nog kleiner werden, gingen mensen er weer meer van eten(5).

Onze aandacht valt eerder op het eten dat op ooghoogte ligt en dus zullen we sneller voor die keuze gaan.

Type 2

Bij type 2 nudge methode wordt juist wel gebruik gemaakt van het maken van een afweging. Een  voorbeeld is het neerzetten van gezond eten op ooghoogte en ongezond eten laag bij de grond. Onze aandacht valt eerder op het eten dat op ooghoogte ligt en dus zullen we sneller voor die keuze gaan (=automatisch denken), hoewel we alsnog de afweging kunnen maken om het ongezonde eten te pakken(3).

 

Ook informatie per product over de voedingswaarden , of juist het aantal calorieën bij de ongezondere snacks is een vorm van nudging.

Nudging op de werkvloer

Om gezond eten op de werkvloer te bevorderen, kunnen er dus nudge-trucjes worden toegepast. Porties kunnen kleiner worden gemaakt en gezond eten kan aantrekkelijker in beeld worden gebracht dan ongezonde snacks, bijvoorbeeld door fruit in kleine stukjes aan te bieden. Ook informatie per product over de voedingswaarden , of juist het aantal calorieën bij de ongezondere snacks is een vorm van nudging. Plaats ongezonde snacks ook liever niet bij de kassa, om te voorkomen dat mensen op het laatste moment in de verleiding worden gebracht om een reep chocola mee te nemen.

Naast het beïnvloeden van gezond eten, kan nudging ook gebruikt worden om mensen meer te laten bewegen door ze bijvoorbeeld de trap te laten nemen in plaats van de lift. Dit kan door voetstappen of pijlen op de grond te tekenen die naar de trap leiden, de trap zichtbaarder te maken en de lift juist meer te verbergen. Het stimuleren van trapgebruik, door deze meer op te laten vallen dan de lift, is weer een voorbeeld van type 2 nudge. Ook muziek en kunst in het trappenhuis kan ervoor zorgen dat mensen eerder de trap nemen dan de lift. Prullenbakken op een centrale plek plaatsen, in plaats van naast het bureau, kan er ook voor zorgen dat werknemers vaker opstaan.

Manipulatie?

Nudging is dus een handige manier om mensen subtiel te beïnvloeden naar een gezondere leefstijl. De twee typen van nudging kunnen samengevat worden als een manier om een bepaalde keuze te beperken (type 1 nudge) en een manier om een optie aantrekkelijker te maken dan een andere optie (type 2 nudge). Beide methoden zijn handig en kunnen in de toekomst op verschillende manieren worden toegepast op de werkvloer. Hoewel nudging  handig kan zijn, wordt het ook wel gezien als een vorm van manipulatie. Het is de vraag of het ethisch is om mensen te manipuleren in het maken van een bepaalde keuze. Maar zolang beide opties beschikbaar zijn, hebben mensen nog altijd een keuze.

Referenties
  1. Thaler, R. H., & Sunstein, C. R. (1999). Nudge: Improving decisions about health, wealth, and happiness. New Haven, CT Yales University Press.
  2. Kroese, F. M., Marchiori, D. R., & de Ridder, D. T. (2015). Nudging healthy food choices: a field experiment at the train station. Journal of Public Health, 38(2), e133-e137.
  3. Hansen, P. G., & Jespersen, A. M. (2013). Nudge and the manipulation of choice: A framework for the responsible use of the nudge approach to behaviour change in public policy. European Journal of Risk Regulation, 4(1),   3-28.
  4. Wansink, B. (2004). Environmental factors that increase the food intake and consumption volume of unknowing consumers. Annu. Rev. Nutr., 24, 455-479.
  5. Aarestrup, S. C., Schuldt-Jensen, J., Schilling., M., & Guldborg Hansen, P. (2017). New Experiment: Just a simple trick can nudge you to eat healthier.
  6. Inudgeyou: https://inudgeyou.com/en/new-experiment-just-a-simple-trick-can-nudge-you-to-eat-healthier/